- Door -YS Nutrition
- Geplaatst op
- 1 reactie
In balans met de orgaanklok
Ben je wel eens moe? Futloos? Geïrriteerd of snel uit je concentratie? Merk je dat het niet zomaar even is, maar een terugkerend patroon? Dan kunnen dit wel een signalen zijn dat er wat meer aan de hand is.
Wist je dat de Chinezen al eeuwenlang gebruik maken van de orgaan klok, zoiets als biologische klok maar dan veel uitgebreider? Deze klok houdt in dat er om de 2uur een orgaan het meest actief is, en precies 12uur later weer op z’n zwakst. Er bestaat in totaal 12 organen, 12x2uur is 24uur, zo is de klok dus rond. Deze 12 organen zijn gecorrespondeerd met de 12meridianen in het lichaam. De acupuncturist kan gebruik maken van de orgaanklok en zo de punten kiezen voor een optimale behandeling. En dit is wat wij dus ook willen doen met onze activiteiten.
We delen onze activiteiten zo in, dat we optimaal gebruik kunnen maken van de orgaan Qi die in die 2uur het meest dominant is. We leren hierdoor ook luisteren naar de behoeftes van onze organen. Deze orgaan klok helpt ons dus bij het plannen van onze activiteiten in de 24uur schema, wanneer we het beste kunnen eten, slapen, werken, studeren etc. Het aanpassen van onze activiteiten aan de behoeftes van ons lichaam, zal op lange termijn een gezonde lichaam en geest opleveren, meer energie en een vrij en vitaal leven!
Zeg je nou dat ik om 3u moet opstaan?
Je denkt vast: “Als ik pas om 23u naar bed ga – en 3u opsta dan raak ik alles behalve in balans maar net verder daar vandaan.” Dat klopt. Het afstemmen van jouw ritme is persoonlijk, afhankelijk van je leefstijl en dagelijkse activiteiten. Je wil nooit rigoureus alles omgooien. Een stapsgewijze benadering is een must! Een coach kan daarin een handige hulp zijn.
Waar komt die 3u dan vandaan? De longen zijn het eerste orgaan van het stelsel. Zij staan oa. in voor de distributie van qi doorheen het lichaam. Ze zijn het begin van alles. Een kind die geboren wordt zet de longen open, neemt zijn eerste ademteug en schreeuwt het uit. In een kloostersetting vind je dit ritme wel vaker terug. Hier begint de dag veelal om drie uur. Vervolgens gaat men mediteren om na een korte pauze rond een uur of zeven aan tafel te schuiven. Dit geldt ook voor de meer martial arts gerichte scholen waar men vaak iets later – om 4 of 5 uur aan de ochtendtraining begint en men rond 7u de ontbijttafel opzoekt.
Daarnaast dien je uiteraard rekening te houden met je leefstijl. Wie ooit al langere meditatie retraites gedaan heeft weet dat slapen steeds minder noodzakelijk wordt. Een degelijke meditatietraining werkt immers efficiënter in het herstel dan een goede nachtrust. Uiteraard dien je wel eerst dit niveau van meditatie te bereiken voor je er de vruchten van kunt plukken. De meeste mensen zijn overigens te druk bezig gedurende de dag om een uitgebreide routine op te zetten. 4u slapen is met ons werk en drukke leven inderdaad veel te kort. Ons leven is geen retraite maar een rollercoaster van events – dat vereist een andere aanpak.
Gezondheid is persoonlijk. Afgestemd op jouw leven en ritme. De orgaanklok is een leidraad, geen dogmatisch gegeven. Alleen al een deel van je dag afstemmen op dit natuurlijke ritme zal je winst opleveren. Een lekker warm ontbijt in de ochtend waarna je productief aan de slag gaat met de meer intellectuele werkzaamheden van de dag. Gevolgd door wat rust en ontspanning. Een lichte maaltijd in de avond en zonder al te veel prikkels op tijd de dag afronden om uitgerust en ontspannen aan de nacht te beginnen. Vervolgens ruim voor dat warme ontbijt op te staan en aan de slag te gaan met meditatie of fysieke activiteit – het in beweging zetten van het lichaam, mee met de natuurlijke opkomst van Yang.
Ps. Voor zij die kinderen hebben – vroeg opstaan is heerlijk – want dan heb je nog het huis en alle tijd helemaal voor jezelf. Als jij jouw quality time in de ochtend pakt dan heb je in de rest van de dag minder moeite om je kids de aandacht te geven die ze van je vragen.
Marina
Als ik het goed begrijp gaat er in de zomer een uur vanaf omdat de klok verzet is en wintertijd de “echte” tijd is. Dan is van 02:00 tot 04:00 long (ipv van 03:00 tot 05:00) enzovoort. Dit klopt toch?