In balans met de orgaanklok

Ben je wel eens moe? Futloos? Geïrriteerd of snel uit je concentratie? Merk je dat het niet zomaar even is, maar een terugkerend patroon?  Dan kunnen dit wel een signalen zijn dat er wat meer aan de hand is.

Het zijn nl. allemaal signalen die aangeven dat je uit balans bent. Maar hoe blijf je in balans als je een fulltime baan hebt, een kind die aandacht vraagt, het huishouden die op je staat te wachten en de boodschappen die je tussendoor even moet doen?  Het antwoord is niet zo simpel. Maar met een goed gestructureerde schema en wat puzzelwerk kun je heel wat energie besparen. 

Wist je dat de Chinezen al eeuwenlang gebruik maken van de orgaan klok, zoiets als biologische klok maar dan veel uitgebreider? Deze klok houdt in dat er om de 2uur een orgaan het meest actief is, en precies 12uur later weer op z’n zwakst. Er bestaat in totaal 12 organen, 12x2uur is 24uur, zo is de klok dus rond. Deze 12 organen zijn gecorrespondeerd met de 12meridianen in het lichaam. De acupuncturist kan gebruik maken van de orgaanklok en zo de punten kiezen voor een optimale behandeling. En dit is wat wij dus ook willen doen met onze activiteiten.

We delen onze activiteiten zo in, dat we optimaal gebruik kunnen maken van de orgaan Qi die in die 2uur het meest dominant is. We leren hierdoor ook luisteren naar de behoeftes van onze organen. Deze orgaan klok helpt ons dus bij het plannen van onze activiteiten in de 24uur schema, wanneer we het beste kunnen eten, slapen, werken, studeren etc. Het aanpassen van onze activiteiten aan de behoeftes van ons lichaam, zal op lange termijn een gezonde lichaam en geest opleveren, meer energie en een vrij en vitaal leven! 

Laten we beginnen bij het begin. 
 
Ochtend 
 
3-5 longen ; om de longen te ondersteunen is het goed om in deze tijd Qigong, Taiji, yoga of gewoon ademhalingsoefeningen te doen. 
 
5-7u dikke darm ; tijd om op te staan en je darmen te laten werken. Dit kan Bv door het drinken van een kopje warm water. Je kunt je darmen masseren met de klok mee. Probeer je grote boodschap in deze uren te doen ;). 
 
7-9u maag ; nuttig een warm en stevig ontbijt. Neem de tijd en eet het mindful. 
 
9-11 milt ; studeer, vergader, maak beslissingen, alles wat concentratie en aandacht vergt. 
 
11-13 hart ; om het hart te kalmeren, kun je mediteren of andere creatieve activiteiten doen om tot ontspanning te komen. Rozenbloesem thee bv. zorgt voor kalmte. 
 
Middag
 
13-15u dunne darm; je lunch is aan het verteren, doe rustig aan. 
 
15-17u blaas; drink voldoende. Zorg goed voor het hydrateren van je lichaam. Neem bv deze jasmijn thee of Chrysanthemum thee
 
17-19u nieren ; beweeg of masseer. Je kunt je onderrug ter hoogte van je nieren warm masseren met de knokkels van je handen, maak cirkelende beweging naar buiten. Houd je onderrug altijd warm. 
 
Avond 
 
19-21u pericard ; nuttig je avond eten. Zorg voor een lichte maaltijd. Neem tijd voor je gezin. 
 
21-23u driewarmer ; bereid je voor voor een goede nachtrust. Neem bv een warme voetenbad met rozenbloesem of een gezichtsmassage met deze gua sha tool. Zorgt voor een ultieme ontspanning. 
 
23-1u galblaas ; ga naar bed. Er worden nieuwe bloedcellen aangemaakt. Het onderbewuste maakt beslissingen. 
 
1-3u lever ; diepe slaap is nodig zodat het lichaam kan ontgiften en herstellen.Het bloed trekt zich terug naar de lever en wordt gezuiverd. Alcohol is een no go in deze tijd! 
 
 
Zeg je nou dat ik om 3u moet opstaan?

Je denkt vast: “Als ik pas om 23u naar bed ga – en 3u opsta dan raak ik alles behalve in balans maar net verder daar vandaan.”  Dat klopt. Het afstemmen van jouw ritme is persoonlijk, afhankelijk van je leefstijl en dagelijkse activiteiten.  Je wil nooit rigoureus alles omgooien.  Een stapsgewijze benadering is een must!  Een coach kan daarin een handige hulp zijn.

Waar komt die 3u dan vandaan?  De longen zijn het eerste orgaan van het stelsel.  Zij staan oa. in voor de distributie van qi doorheen het lichaam.  Ze zijn het begin van alles. Een kind die geboren wordt zet de longen open, neemt zijn eerste ademteug en schreeuwt het uit.  In een kloostersetting vind je dit ritme wel vaker terug.  Hier begint de dag veelal om drie uur.  Vervolgens gaat men mediteren om na een korte pauze rond een uur of zeven aan tafel te schuiven.  Dit geldt ook voor de meer martial arts gerichte scholen waar men vaak iets later – om 4 of 5 uur aan de ochtendtraining begint en men rond 7u de ontbijttafel opzoekt. 

Daarnaast dien je uiteraard rekening te houden met je leefstijl.  Wie ooit al langere meditatie retraites gedaan heeft weet dat slapen steeds minder noodzakelijk wordt.  Een degelijke meditatietraining werkt immers efficiënter in het herstel dan een goede nachtrust.  Uiteraard dien je wel eerst dit niveau van meditatie te bereiken voor je er de vruchten van kunt plukken.  De meeste mensen zijn overigens te druk bezig gedurende de dag om een uitgebreide routine op te zetten.  4u slapen is met ons werk en drukke leven inderdaad veel te kort.  Ons leven is geen retraite maar een rollercoaster van events – dat vereist een andere aanpak.

Gezondheid is persoonlijk.  Afgestemd op jouw leven en ritme.  De orgaanklok is een leidraad, geen dogmatisch gegeven.  Alleen al een deel van je dag afstemmen op dit natuurlijke ritme zal je winst opleveren.  Een lekker warm ontbijt in de ochtend waarna je productief aan de slag gaat met de meer intellectuele werkzaamheden van de dag.  Gevolgd door wat rust en ontspanning.  Een lichte maaltijd in de avond en zonder al te veel prikkels op tijd de dag afronden om uitgerust en ontspannen aan de nacht te beginnen.  Vervolgens ruim voor dat warme ontbijt op te staan en aan de slag te gaan met meditatie of fysieke activiteit – het in beweging zetten van het lichaam, mee met de natuurlijke opkomst van Yang.

Ps.  Voor zij die kinderen hebben – vroeg opstaan is heerlijk – want dan heb je nog het huis en alle tijd helemaal voor jezelf.  Als jij jouw quality time in de ochtend pakt dan heb je in de rest van de dag minder moeite om je kids de aandacht te geven die ze van je vragen. 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.

*
*
Je mag gebruik maken van deze <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Wil Je Blijven Leren?

Schrijf je dan nu in voor
onze maandelijkse nieuwsbrief

Have no product in the cart!
0