Voor elk wat wils

Types of Tea

Kies met je Verstand – Proef met je Hart

Elke thee beinvloedt het lichaam op een verschillende manier als resultaat van diens productieproces

Groene thee

Groene thee is licht verwerkt en wordt beschouwd als bitter, geurig en zoet van smaak.

 

Het heeft een dalende werking in het lichaam en kan ingezet worden om hitte uit darmen, maag en blaas te verwijderen zowel als uit het hart.

 

Type Drinker

 

Groene thee kan de hitte verdrijven dus het is goed voor mensen die last hebben van hitte. Met name het type van Excess Hitte.

 

Met name in het spijsverteringsstelsel en daarmee constipatie veroorzaken. Vaak hebben jonge mensen eerder een hitte constitutie dan ouderen.

 

LET WEL – Groene thee specifiek van de theeplant is echter niet geschikt voor het bestrijden van koorts. 

 

Mensen die last hebben van Deficiëntie Hitte dienen echter rustig aan te doen met groene thee omdat er al sprake is van een tekort aan vloeistof.  Te veel koeling zou ervoor kunnen zorgen dat er nog meer vloeistof verloren gaat door de dalende werking en daarmee gepaard gaande urinatie. – Mensen met een milde deficiëntie echter komen hier nog mee weg.

 

Wie dan weer Deficiëntie Koude kent nuttigt best geen groene thee.   Niet alleen door de verkoelende werking maar ook door de dalende werking zou het last kunnen geven op de maag.

Rode thee / Zwarte thee

Rode thee heeft een hoge oxidatiegraad en gebakken.  Dit zorgt voor een verwarmend effect op het lichaam in tegenstelling tot de verkoelende groene thee.

 

Type Drinker

 

Rode thee is door zijn verwarmende werking erg geschikt voor mensen met Deficiëntie Koude. 

 

Vaak wordt deze thee in de winter gedronken om het lichaam warm te houden.  Maar mensen met een koude en zwakke constitutie zouden dit dus mogelijks het hele jaar door kunnen drinken. 

 

Mensen met Defitiëntie of Excess Hitte kunnen beter weg blijven van deze verwarmende thee.  Het lichaam is immer als heet en daar wil je niet nog eens hitte aan toe voegen.

 

Mensen die geagiteerd zijn of onrustig laten deze thee best staan.  Ga je blozen of krijg je het warm van rode wijn?  Dan kun je ervan uitgaan dat de thee een zelfde effect zal hebben.

Oolong thee

Oolong thee kan zowel gebakken en geoxideerd zijn als dat het een groene variant is.  Afhankelijk van de manier van productie wordt het dus eerder een groene of rode thee. 

 

 

Algemeen genomen is Oolong erg geurig, dit betekent overigens dat het een werking heeft op de longen.  Tijdens het drinken kunnen we dan ook diens geur gebruiken om onze ademhaling te verbeteren.

 

Type Drinker

 

Oolong bestaat afhankelijk van het type verwerking uit meer groene en meer rode varianten.  Belangrijk hier om te kijken welke richting de Oolong opgaat en van daaruit een conclusie te trekken of de thee wel of niet goed voor je is.  (zie beschrijvingen hierboven)

Pu'er

Dit is een behoorlijk complexe variant omdat deze zowel gerijpt, gefermenteerd of rauw kan genuttigd worden.

 

Gerijpt zijn ze vaak zoet en bevatten minder cafeïne.  Ze worden gebruikt om het midden te harmoniseren, vooral de maag en mild en worden aldus goed beschouwd voor de spijsvertering.

 

Gefermenteerd doen ze hetzelfde en tegelijk verwarmen ze het lichaam.

 

Rauw hebben ze de neiging erg geurig te zijn en acidisch.  Dit zorgt vaak voor een overactie op de maag en mild waardoor ze ongemak kunnen veroorzaken in mensen met een zwakke constitutie.

 

Type Drinker

 

Gerijpte thee wordt gezien als harmoniserend voor het lichaam en heeft noch een koelende of verwarmende werking.  Het maakt het lichaam comfortabel vanuit het centrum.  Dit comfort straalt daarbij op en buitenwaards uit.  Daarmee is het een uitstekende thee voor het bevorderen van de bloedcirculatie.  Een thee met name geschikt voor Deficiëntie Hitte.

 

 

Gefermenteerde Pu’er heeft weliswaar wel de werking van verwarmen van het centrum.  Uitermate geschikt dus voor mensen die Qi willen genereren in het centrum om op die manier hun lichaam warm te houden.  Hoewel het minder warmte genereert dan de Rode thee dienen mensen met excess hitte toch uit te kijken met deze thee.

Witte thee

Dit is licht verwerkte thee uit Fujian gelijkaardig aan de groene thee maar met een veel sterker parfum.

 

Het werkt op een zelfde manier maar meer uitgesproken op de longen.  Daarom kan het goed zijn voor de ademhaling.

 

Let wel, het heeft een sterke cafeïne inhoud en kan een exciterend effect hebben.

 

Type Drinker

 

Licht verwerkte thee is altijd zwaarder op de maag dus heb je last, dan dien je deze thee te laten staan.  Hoewel het zeker geschikt is om het lichaam te koelen, bv. bij excess hitte dienen we er toch mee rekening te houden dat er een grote hoeveelheid caffeïne in witte thee zit.  Gaat het excess dus gepaard met rusteloosheid of agitatie dan kan dat mogelijks een negatief effect geven.

 

Kruiden Thee

Vaak is dit de thee die we het best kennen.  Het is de rooibos, de muntthee of bloemetjes thee zoals onze Chrysantemum. 

 

Ook vruchten zou je onder deze noemer kunnen scharen zoals citroen thee of fruit thee met appel of sinaasappelsmaak. 

 

Belangrijk om hier te weten is dat de eigenschappen wel degelijk verschillen van deze van thee van de theeplant.  Veelal gelden de uitzonderlijke kwaliteiten van de theeplant zoals het hoge anti-oxidanten gehalte hier niet.

 

Dat betekent echter niet dat we kruiden thee niet voor onze gezondheid in kunnen zetten.  In tegendeel – dat kan heel goed.  Maar dan komen we dus echt al op het gebied van kruidenleer. Which tea is your favourite?
Twijfel je welke thee voor jou geschikt is?

Neem contact op

info@yangshengnutrition.com

Wil Je Blijven Leren?

Schrijf je dan nu in voor
onze maandelijkse nieuwsbrief

Have no product in the cart!
0