Waarom je echte thee wil leren drinken

Waarom je liever echt kwalitatieve losse theeblaadjes drinkt dan een theezakje uit een verpakking?

Als je een echte thee liefhebber bent, dan wil je geen theerestjes uit zo’n theezakje drinken. Daar zit eigenlijk helemaal geen thee in, maar de overblijfselen. Maak maar eens een theezakje open, dan weet je gelijk wat er bedoelt wordt met theerestjes. Wanneer je thee zet van deze theezakjes komt de smaak en tannine in 1keer snel naar boven, vaak krijg je dan een bittere smaak omdat het zo sterk is. Dit is één van de redenen dat de Engelsen melk en suiker in hun thee toevoegden. Wat je vooral mist bij deze theezakjes, is de subtiele smaak, de geur en de verschillende gradaties  van de losse theeblaadjes. Om die reden zijn de prijzen van de echt kwalitatieve theeblaadjes een stuk hoger.

Wat je vooral terug wil zien in de thee, zijn de hele blaadjes. Je wil dus geen gebroken theeblaadjes hebben. Wij kiezen onze thee met zorg uit. De thee soorten moeten uit de juiste provincie komen. De thee zijn hand geplukt door thee-experts, en op het juiste moment en seizoen geoogst. Omdat het hand geplukt is, zie je af en toe ook wat takjes tussen zitten. 

Landschap van berggebied waar thee gecultiveerd wordt

 

Veel mensen hebben het idee dat het drinken van losse thee erg ongemakkelijk is. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Met de biologische theefilters of een thee-ei kun je gemakkelijk een kopje thee zetten. Toch raden we aan om thee te zetten met een theepot. De reden is hiervan is, dat wanneer je thee zet, de theeblaadjes enorm kunnen uitzetten. Ze hebben ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontvouwen. Hierdoor komen de geuren en smaken beter naar voren.

Hoe zet je thee van theeblaadjes? Wij gebruiken de Gong Fu style methode.

  1. Neem een goede thee pot waar de theeblaadjes zich volledig kunnen ontvouwen. Je thee pot hoeft niet groot te zijn maar wel ruim genoeg. Hoe meer ruimte de blaadjes hebben, hoe beter de smaak van de thee tot zijn recht komt.
  2. Was je thee. Neem het juiste aantal gram thee, en giet er heet water over. Gooi dit water weg. Dit is wat we noemen: thee wassen. Je hoeft het niet voor elk theesoort te doen. Voor lichtere thee, zoals witte en groene thee is dit vaak niet nodig. Voor donkere thee zoals zwarte en rode thee wel. Het wassen van je thee, is nodig om de theeblaadjes zachter te maken en ze volledig open te laten bloeien. Dit zorgt ervoor dat je thee minder sterk en bitter van smaak wordt.
  3. Juiste temperatuur. Veel mensen gieten kokend heet water over hun thee. Wanneer je dit doet, wordt je thee met name de groene en witte thee erg bitter. Kijk goed welke temperatuur er wordt aangeraden bij het zetten van je thee.
  4. Laat de thee niet te lang trekken, hoe langer je de thee trekt, hoe meer tannine vrij komt en hoe bitterder het wordt. Beste manier van thee zetten is, kort laten trekken (5-10sec) en gelijk volledig uitschenken. Je kunt er meerdere malen thee van zetten, soms wel tot 10-20 keer. Iedere keer proeft de thee anders. Hoe leuk is dat!
  5. Gebruik een theefilter als er geen filter in je theepot aanwezig is.
  6. Gebruik kleine kopjes en geen grote mokken. Het is vergelijkbaar met wijn drinken, je neemt er kleine sipjes van. Je proeft de pure smaak van de thee, je laat het op je inwerken, en bereid weer de volgende ronde voor. Het gaat hier niet om kwantiteit maar kwaliteit. Maak gebruik van al je zintuigen.
  7. Maak er een ontspanningsmoment of een sociaal activiteit van. Geniet van je thee ceremonie van A tot Z. Doe het mindful.
  8. En als je het helemaal goed wil doen, in China, geef je je vrouw of je gasten als eerst een kopje thee, en pas dan ben jij aan de beurt.
3 kopjes thee op een dienblad
Vorig artikel

Geef een antwoord

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.

*
*
Je mag gebruik maken van deze <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Wil Je Blijven Leren?

Schrijf je dan nu in voor
onze maandelijkse nieuwsbrief

Have no product in the cart!
0